вторник, 2 января 2018 г.

Акустика #5

Акустична гітара #5








S-3115826 декабря 2017


39 грн. × 139 грн.
167 грн. × 1167 грн.
302 грн. × 1302 грн.
145 грн. × 1145 грн.
122 грн. × 1122 грн.






+ Струни D'Addario 210 грн

Итого

746 грн.




Для верхньої деки було використано липу з цілого куска 50х150х900 зрізану влітку і яка сушилася в природніх умовах 5 місяців, для розпилювання на дощечки довелося закупитися новими пилка - 7 зубів на дюйм і 11 зубів на дюйм. Дрібніші зуби виявилася більш кращими для такого матеріалу.
Поверхня була не ідеальна, але при потребі 2-4 мм заготовка в 15-20 мм підійде в самий раз
Торці було вирівнено на куску метал для склеювання наждаком з зерном 40

Склейка клеєм B3

Вирізання деки перед виготовлення обечайки - це неправильно, але дуже вже хотілось побачити результат
Прийшли замовлені запчастини з магазину
Для обечайок було використано вільху з куска 25х110х1100 - який було розпущено на дві половинки аналогічно до дощечок  для деки. Обдерто наждаком 40 до товщини 3-4мм. На ніч залишив у ванні води під двома гирями. Переживав, що не вистачить довжини, або що тріснуть обечайки при вставлянні у форму - як виявилось - дарма. Мокра деревина гнеться мало не до 7см радіусу. Згідно креслення потрібна довжина 700мм - одним словом все вдалося.
Для пришвидшення процесу сушіння - було використано фен, але товщина обечайок була нерівномірна, тому місцями появилось короблення, але досить симпатичне, тому вирішив все так і залишити для автентичності.
Приклеювання веєрної системи - за основу взято конструкцію Антоніо де Торреса, але в такому собі наближенні (36х45см - класичний розмір 7/8)

Поперечні рейки 3х18мм, повздовжні - 7х3мм (ширина х висота)

Для приклеювання торцевих колодок було використано планку 10х25мм, на якій зроблено пропили кожні 7-8мм. Як показала практика - цього забагато, запросто можна використовувати значно менші.
На жаль процес виготовлення грифу упустив сфоткать, але по суті він принципово не відрізняється від попередніх. Для грифу використано заготовку липи 80х50х700мм.
Специфічний виріз біля п'яти потрібен для правильного узгодження з верхньою декою, куди має попасти один з елементів веєрної системи.
Після приклеєвання грифу було приклеєно верхню деку до обечайки. На жаль, упустив вирівняти обечайкупо площині, тому довелося додатково привантажувати, щоб приклеїти.
Попередній результат, не дивлячись на прорахунку досить пристойний
Для приклеювання підсилення торців нижньої деки було використано окремі кусочки 20х10мм. Даний варіант получився кращим в плані кріплення, але не такий гарний як планкою.

Фрезерування каналу для анкеру - тут все просто - 9х6мм, потім пройшовся наждаком і посадив анкер додатково молотком вирівнюючи по поверхні грифа.
 По ідеї все гут

 Виготовлення накладки з липи - товщина 10мм, ширина 60мм, довжина 480. Розмітка під мензуру 640 мм. Обточено до радіусу грифу 12".
 Склеювання дощечок для нижньої деки
Примірювання накладки грифу
 Не втримався і дістав елементи для примірювання
 Приклеювання накладки - дуже важливий крок. В майбутньому для приклеювання треба буде використовувати накладку радіусну для притискання грифу по всій довжині.

Приклеювання нижньої деки до корпусу:


Закатані лади і примірка бріджа

Лади відшліфовані і виставлена висота для струн
Тестова зборка для саундчеку на нейлонових струнах. Як виявилось - це не зовсім, те що треба. Тому по плану закупка металічних струн
На жаль текстура задньої деки далека від ідеалу - але пока буде так. Тому наступн
 
 Спроба інкрустувати гриф поліським бурштином
 В цій гітарі нарешті з'явиться перше лого :)
 Муторний і довгий процес шліфування і поліруванн перед процесом лакування. Для лакування було придбано спеціальну машинку, яка впринципі показала себе непогано.
 Фінальний результат:



Висновки:
В цілому процес зайняв 31 день. Дуже багато нового незвіданого треба було спробувати. Вигнути обечайки - виявилось взагалі не проблема. Приклеїти деки до обечайки теж, але треба деки вирізати по факту наявності обечайок для правильного розрахунку допусків. Рівне приклеювання грифу без можливості регулювання - не проблема. Встановлення анкеру ніде толком не можна знайти, але наугад вдалося зробити. Треба лишати +2..3 мм на мензурі від розрахункової для встановлення бріджа.
Для покращення процесу треба запастися довгим на всю довжину профілем радіусу 12". Він допоможе нормально і шліфувати і приклеювати гриф. Бажано зробити ленточну шліфувальну машинку на довжину 50см. І дуже бажано мати профайлер або рейсмус для задання товщини дощечок. Дуже вже проблематично вручну їх вишліфувати до потрібної товщини.












Комментариев нет:

Отправить комментарий