суббота, 5 мая 2018 г.

Акустика #6


Нарешті таки завершив свою 6ку



Весь матеріал - Липа
Пружинна система - X
Мензура - 640мм

Цього разу ми пішли іншим шляхом, оскільки в наявності була лише деревина, поставив задачу зробити цілу деку і окремо гриф з накладкою. Гриф буде мати трапецевидний клин, а дека трапецевидний паз, це все збирається на клей, а потім шліфовка і приклеювання накладки. Як показала практика - це максимально ідеальний варіант. Оскільки перед зборкою було замовлено всі наступні комплектуючі.
Форма для вигинання обечайок і склеювання деки своє віджила.Постала потреба в нових лаштунках.
Частково донором запчастин стала гітара #3, яка була експериментом і вже за своє коротке життя виконала всі поставлені на неї задачі.

 



 Приклеювати планочки до деки насправді взагалі не проблема

Замість пластмасових прищепок краще використати з металічними пружинами

Гарно має бути не тільки зовні, а й в середині


 Знайшов ідеальний варіант фіксації деки до обечайок
 Використання малярного скотчу в процесі склеювання дозволяє сильно зекономити на шліфуванні поліровці залишків клею
Окантувати гітару оказалось насправді найпростішим варіантом
 В ідеально шліфований гриф - забити лади можна мінімальним контролем

Примірка перед лакуванням
 

 Після всіх шарів лакування лишилось почекати місяць на сушку і заполірувати до блиску









Висновки:
1. Профіль на всю довжину накладки грифу для надання радіусу - ідеальна річ, потім можна використати як прижим для приклеювання накладки.
2. Після задання радіусу 12" грубою наждаком 36 або 40, наждаком 100/150 можна привести нормальний стан без складнощів.
3. Щоб спростити собі життя - дощечки замість розпилювати вручну, краще занести в столярку і за мінімальну оплату розпустити до товщини 7-8мм і з запасом в 2-3 рази одразу.
4. Для задання перпендикулярів торців ідеально використати направляючі і фрези для копіювання. Після цього склеювання дек - задача для дітей.
5. Вигинання обечайок не така проста задача - при товщині більше 3мм - можливе розтріскування, тому треба робити запас по матеріалу. Ідеально - 2мм.
6. Інкрустувати деревиною і пластиком деку і обечайки - просто і досить доступно. Але в ідеалі треба поповнити запас міні-стамесок.
7. Пружинна система на даний момент не принципова - чи вєєрна тореса чи Х-мартіна, в плані звуку і затрат однакова.
8. Форма для вигинання обечайок своє віджила і треба виготовити "верблюда" або форму із змінним профілем. Хоча на практиці реально ходових розмірів гітар 5-6 шт. Для своїх задач достатньо 2-3 форми.
9. Для виготовлення пазу для окантовки - ідеально з копіровальною фрезою змінити підшипник на менший діаметр.
10. В якості циклі можна запросто використовувати кутник, але в ідеалі таки треба запастися циклею або її виготовити.Вона сильно спрощує процес шліфування і вирівнювання поверхні.
11. Приклеїти ПВХ окантовку і інкрустацію можна за допомогою цианакрилату дуже просто.

З мінусів:
1. Підвищення якості виконання призводить до підвищення допусків, точність вимірювання і позиціювання повинна бути <0.5мм. В інакшому випадку все кидається в очі.
2. Перед інкрустацією заготовку треба виготовити, а потім робити пази, бо інакше доводиться підганяти готові пази.
3. Для накладки і грифу - бажано використати  більше твердіше дерево. Або застосувати лаштунки, щоб не розтріскувалось при свердлінні і фрезеруванні.
4. Потрібні шаблони для постійного центрування і позиціювання елементів.
5. Треба запастися алюмінєвим профілем для виготовлення направляючих для вирізання пазів і фрезерування. Просте затискання в струбцинах не дає достатньо точних результатів. При пропилюванні ножовкою треба максимально точно виставити всі направляючі, тоді буде більш точний результат. Особливо це стосується при виготовленні трапецевидного клину і пазу при з'єднанні деки і грифу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий